Prismatch 7 års garanti Tilfredshedsgaranti Cykler leveres 100% samlet

X

Den store MTB guide

mtb cannondale

Mountainbiking (MTB) er en af de allermest populære former for cykling både internationalt og i Danmark. Og vi kan sagtens forstå begejstringen for den udfordrende cykelform. Kombinationen af høj fart, udfordrende MTB-spor og storslåede naturoplevelser kan slå benene væk under de fleste.

Men hvis du er ny i MTB-verden, kan det være svært at finde ud af, hvor man skal starte. Derfor har vi lavet denne guide til alt hvad der er værd at vide, inden du køber en MTB.

En tur på en mountainbike bruges også af mange til at stresse af i hverdagen. Mindre stress har altid en positiv effekt på din generelle trivsel.

MTB guide - Værd at vide inden du køber

Hvis du overvejer at købe ny mountainbike, er der nogle faktorer du skal være særligt opmærksom på. Mountainbikes findes nemlig i utrolig mange forskellige varianter, hvor de forskellige komponenter kan kombineres på mange måder. 

Derfor har vi lavet en guide til hvad du skal være opmærksom på, inden du investerer i en ny MTB. 

Hjulstørrelse

Det første du skal være opmærksom på er hvilken hjulstørrelse, du vil køre med. Der findes flere hjulstørrelser, men de fleste MTB-cykler bruger i dag enten 27,5” eller 29”. Tallet er et udtryk for diameteren på hjulet, som har stor indflydelse på din køreoplevelse. 

Når du skal vælge hjulstørrelse, skal du afklare med dig selv, om du vil prioritere fart eller kontrol. Som tommelfingerregel kan man sige, at jo mindre en diameter, jo bedre en kontrol. Men også en lavere fart. 

Hjul der er 27,5” er rigtig gode til tekniske ruter, mens 29” er bedre til ujævnt terræn, da de vil give dig større kontrol og manøvredygtighed i det ujævne terræn. Samtidigt vil hjul på 29” have en højere topfart end hjul med en diameter på 27,5”.

Valget af hjulstørrelse er derfor altid en afvejning mellem kontrol og fart, og dit valg afhænger selvfølgelig dels af præference, men også hvilken slags ruter du oftest vil køre. 

Er du nybegynder inden for mountainbiking anbefaler vi dog at vælge 29” hjul, da du vil rulle lettere over forhindringer samt opnå mere komfortable køreegenskaber. 

Skivebremser - Mekaniske eller hydrauliske?

Når du skal vælge din fremtidige mountainbike, er det vigtigt at have fokus på bremsetypen. De fleste mountainbikes kører med skivebremser, da denne bremsetype giver adrætte og kontante egenskaber, som er nødvendige når du kører i skoven. 

Kvaliteten af skivebremser varierer dog, og det er derfor vigtigt at du er særligt opmærksom på at vælge en bremsetype, der matcher dine behov. Skivebremser findes nemlig i to forskellige varianter - mekaniske og hydrauliske. 

De mekaniske skivebremser er ofte at finde på de billige udgaver af MTBs. Mekaniske skivebremser bremser vha. et kabel. Det betyder, at det er kablet, der presser bremseklodserne ind mod rotorklingen på cyklen, hvorved cyklen bringes ned i fart.

Hydrauliske skivebremser fungerer derimod vha. et olietryk. Når du trykker på bremsegrebet stiger olietrykket i bremsekaliberen, hvilket bringer cyklen ned i fart. Bremseolien fungerer i temperaturer mellem -30 til +60 grader, og er derfor en driftsikker bremsetype til danske forhold.

Desuden er hydrauliske skivebremser et lukket system, hvilket betyder at olien ikke kan komme ud af systemet, samt at der ikke kan komme skidt og snavs ind i systemet. Det betyder, at denne bremsetype er betydeligt mere driftsikker og holdbar end mekaniske skivebremser. Derudover giver hydrauliske skivebremser en betydeligt mere kontrolleret opbremsning og en smooth fornemmelse, når du bremser.

Vi anbefaler derfor til enhver tid at vælge en mountainbike med hydrauliske skivebremser, hvis der er plads i budgettet - særligt hvis du vil bruge cyklen i skoven. 

Affjedring - Full Suspension mountainbike eller Hardtail mountainbike

Når du kører MTB, vil du ofte begive dig ud i ujævne terræner, hvorfor din affjedring har stor betydning for køreoplevelsen og muligheden for at passere tekniske forhindringer. Når det kommer til affjedring, har du to valg. Her kan du vælge mellem en Full Suspension mountainbike eller en Hardtail mountainbike. 

Den mest udbredte mountainbike i Danmark er en Hardtail mountainbike. Den er udelukkende affjedret på forgaflen, og kan håndtere de fleste af de udfordringer, som terrænet i Danmark kan give dig. Det er samtidig ofte den billigste valgmulighed af de to. 

Full Suspension mountainbikes er affjedret på både bag- og forgaflen. Det betyder, at køreoplevelsen bliver helt smooth, selvom du kører i krævende og kuperet terræn. Vi anbefaler altid en full suspension til ryttere, der kører på tekniske singletracks og ønsker en hurtig og adræt mountainbike på både op- og nedkørsler. 

Se vores udvalg af Full Suspension mountainbikes og Hardtail mountainbikes her.

Guide til stelstørrelse og materiale

For at få maksimal komfort og kraftoverførsel er det vigtigt, at din nye MTB er i den helt rigtige størrelse. Hvis den er enten for stor eller for lille, vil du ikke sidde optimalt, og det vil stensikkert smitte af på glæden og køreoplevelsen.

Derfor har vi lavet denne MTB stelstørrelse guide, hvor du kan få et vejledende bud på, hvilken størrelse stel der vil passe til din højde. 

Udover størrelsen på stellet, skal du også tage stilling til materialet af dette. Her kan du vælge mellem Aluminium og Carbon. 

Aluminium er det billige valg, som er et glimrende og mere prisvenligt alternativ. Man kan finde mange gode cykler i aluminium, men de vejer mere end carbon-cykler, og har også mindre stivhed, hvilket har stor påvirkning på kraftoverførslen.

Carbon er det oplagte valg, hvis budgettet tillader det. Det er nemlig både det letteste, stiveste og stærkeste materiale. Og det vil du kunne mærke ude på sporet. 

Uanset hvilken type MTB du er på jagt efter, kan du finde et bredt udvalg her hos Smartcykler.dk. 

Det skal du altid huske på din MTB-tur

Selvom du har fået styr på cyklen, er vi ikke helt færdige med vores MTB guide endnu. Vi har nemlig stadigvæk nogle tips gemt i baglommen. 

  • Gå ikke ned på grej. Det er ikke fordi man behøver alverdens grej, for at komme i gang med at køre MTB, men der er nogle få ting, som er helt nødvendige at have styr på. Som absolut minimum anbefaler vi, at du investerer i en god cykelhjelm, der er bygget til mountainbikesporten. Det er en udfordrende motionsform, og styrt er næsten uundgåelige. Derfor skal du altid beskytte dit hoved. Derudover kan du med fordel investere i et par cykelshorts. Det vil din bagende takke dig for. Tro os. 
  • Husk ekstra-slanger og pumpe. Punkteringer er altid en risiko, når man cykler. Derfor bør du altid have ekstra slanger med, så selv en punktering ikke kan stoppe dig.. Og husk for guds skyld at øve dig i at skifte en slange inden du kører i skoven.
  • Husk telefonen. Medbring altid din mobiltelefon. Hvis du farer vild eller kommer til skade, er det rart at kunne ringe efter hjælp. Samtidigt kan du på telefonen også køre et træningsprogram, som du derved kan have med på din tur.
  • Tag hensyn. Når du er ude og køre, er det god stil at tage hensyn til dine med-cyklister, men også alle andre som bruger skoven. Der skal være plads til alle. Brug ringeklokken og hils på dine forbipasserende - vi skal alle have glæde af skoven.

Få besked når den er tilbage på lager

Størrelsesguide

Er du i tvivl om hvilken størrelse cykel, der passer til dig? Så klik på linket herunder og se vores størrelsesguide. Størrelsesguiden er udarbejdet i samarbejde med vores leverandører, og derfor kan størrelserne afvige imellem mærkerne. 

Er du i tvivl om størrelsen anbefaler vi derfor, at du kontakter os i chatten eller kommer forbi vores butik og prøver cyklen.