X

Guide: Sådan sikrer du en god vedligeholdelse af din cykel

Danskerne bruger penge på cykler som aldrig før. Men lige så meget energi der bliver lagt i selve cyklingen, lige så lidt er der tit tendens til at bruge på rengøring og vedligeholdelse af cyklen. 

Og det er en skam. For som med så meget andet, kan en løs tilgang til rengøring og vedligeholdelse føre til problemer, en dårligere køreoplevelse og ikke mindst at reservedelene skal skiftes oftere. På en cykel er der nemlig mange små dele, som kan gå i stykker, hvis man ikke passer ordentligt på dem. 

Derfor er en god vedligeholdelse med til at sikre en forlænget levetid på din cykel. Samtidig har du større sandsynlighed for at undgå udgifter til reparationer undervejs.

Af den grund har vi lavet en lynguide til, hvordan du bedst rengør og vedligeholder din cykel. 

Husk at du kan finde en masse produkter til cykelpleje her hos Smartcykler.dk. 

Vask og rengøring af cykel

Den gode vedligeholdelse af din cykel starter med en ordentlig cykelvask. Faktisk bør en cykelvask være en jævnlig rutine, hvis du bruger din cykel tit. En ren cykel holder simpelthen længere. Hvis du ikke får vasket din cykel så ofte, kan du nemlig risikere, at skidt og møg sætter sig i vitale dele på cyklen. Hvis du også bruger cyklen i vintermånederne er specielt vejsalt vigtigt at få vasket væk, da det ellers kan være medvirkende til, at der opstår rust på cyklen. 

Selve vasken og rengøringen af cyklen er ganske simpel. Det eneste du skal bruge, er noget vand, sæbe og en svamp eller klud. Nogle kunne måske fristes til at bruge deres højtryksrenser til dette, men det er på ingen måde anbefalelsesværdigt. Det høje tryk kan nemlig både ødelægge lakering og cyklens bevægelige dele, såsom lejer. 

Med vand og svamp kan du nemt og sikkert rengøre hele cyklen, så den igen står som ny. Vær ekstra omhyggelig, når det kommer til kæde, kassette og gearsystemet, da det er hotspots for skidt. 

Husk at rense din cykelkæde

At rense sin cykelkæde, er en af de vigtigste dele af den løbende vedligeholdelse af din cykel. Hvis ikke du giver den nødvendige opmærksomhed til kæden, vil den straffe dig hårdt og ubarmhjertigt. 

En rusten eller beskidt cykelkæde kan nemlig være kilden til mange problemer. Den kan være medvirkende til et mere stift tråd, kæden vil oftere hoppe af og i de værste tilfælde vil den knække helt over.

Vedligeholdelse og rengøring af cykelkæden skal helst være en nem og overskuelig proces. Alt det kræver er derfor en kædeolie, en kæderenser og et affedtnings-produkt. Rens cykelkæden med kæderenseren og dit affedtnings-produkt, inden du giver den en gang kædeolie. 

Denne enkle proces vil give mange ekstra kilometer, da netop drivlinjen er et af de vigtigste steder på cyklen at vedligeholde.

Igen er det vigtigt at pointere, at du skal være ekstra omhyggelig i vintersæsonen, da vejsalt også er en dræber, når det kommer til din cykelkæde. Til dette er det essentielt at købe en særlig olie til de våde vejrforhold

Vedligeholdelse af cykelgear

En cykel er ikke meget værd, hvis gearene ikke virker. Derfor er det selvfølgelig vigtigt med en grundig vedligeholdelse af dine gear. Jo flere gear du har, jo mere er der at vedligeholde.

Som med så meget andet på en cykel, er løbende rengøring den vigtigste del af vedligeholdelsen. Specielt hvis du har udvendige gear, kan der samle sig meget skidt i drivlinjen. Derfor er det særligt vigtigt, at du ofte tjekker og rengør dem. 

Til første trin skal du bruge en børste, samt førnævnte affedtnings-produkt. Når du har sikret at alt skidtet er væk, kan du tilføje noget smøremiddel, så du undgår tørre og rustne klinger. Hvis du vil gøre det ekstra nemt for dig selv kan et samlet rensekit være en god ide, da du sikrer dig, at du får alt med.  

Er uheldet ude? Få fikset din cykel hos os

Hvis uheldet allerede er ude, og din cykel har behov for en reparation, er du meget velkommen til at besøge vores værksted i Støvring. Vi reparerer alt, som har med cykler at gøre. Lige fra slangeskift til bleeding af hydrauliske bremsesystemer. 

Vi er certificeret med 5 stjerner ud af 5 mulige fra en inspektør fra Danske Cykelhandlere.

Få besked når den er tilbage på lager

Størrelsesguide

Er du i tvivl om hvilken størrelse cykel, der passer til dig? Så klik på linket herunder og se vores størrelsesguide. Størrelsesguiden er udarbejdet i samarbejde med vores leverandører, og derfor kan størrelserne afvige imellem mærkerne. 

Er du i tvivl om størrelsen anbefaler vi derfor, at du kontakter os i chatten eller kommer forbi vores butik og prøver cyklen.